Witajcie moi mili :),
dzisiaj mam dla was kolejny przepis na przepyszne ciasto. Pomyślicie sobie wariatka, odchudza się, a serwuje takie kaloryczne bomby :P. No cóż była impreza w rodzinie także trzeba było coś upiec, a że robię za cukiernika w domu oczywiście padło na mnie ;). Nie martwcie się, nie zaniechałam przez to ciacho diety, ba nawet nie zjadłam ani kawałeczka, nawet nie wylizałam miski ( jeśli używa się silikonowej szpatułki nie ma szans na to, że zostaną jakieś resztki :P ) także jakoś się trzymam. Przynajmniej przećwiczyłam swoją silną wolę :D. Przepis otrzymałam od przyjaciółki i robi furorę na imprezach. Przejdźmy więc do samego przepisu:
Składniki na biszkopt:
v
3/4 szklanki oleju rzepakowego
v pół
szklanki wody
v 1
szklanka cukru
v 5
łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieścić w garnku następnie
dobrze wymieszać, zagotować od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia
się cukru, po czym całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu mieszanki:
v 5
jajek, białka i żółtka oddzielnie
v pół
szklanki cukru pudru
v 1,5
szklanki mąki pszennej
v 1
łyżeczka proszku do pieczenia
v 1
łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania
dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać żółtko po żółtku
i ubić do otrzymania gładkiej masy. Wlać całą mieszankę z garnka i dokładnie
wymieszać silikonową szpatułką do połączenia się wszystkich składników.
Dodać przesiane suche składniki i ponownie
delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przelać do formy ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym
nożem na 2 blaty.
Krem z twarogu:
v 200 g masła
v 500 g twarogu ( może być
gotowy twaróg z wiaderka )
v 5
łyżek cukru pudru – przy gotowym twarogu dodać mniej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do otrzymania gładkiego
kremu. Dodawać ser ( jeśli mamy zwykły twaróg najlepiej go zmielić co najmniej
dwukrotnie ) , porcjami, cały czas miksując.
Ponadto:
v 1
duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy:
v 500
ml śmietany kremówki 36% lub 30%
v 2
łyżki cukru pudru
v 4
czubate łyżki serka mascarpone
v 2
śmietan-fixy ( można pominąć, ale z nimi krem jest bardziej zwarty )
Śmietana kremówka i serek mascarpone
powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone ubić do otrzymania gęstego
kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.
Dodatkowo:
v 50 g czekolady mlecznej lub
gorzkiej
Układanie ciasta:
Jedną część biszkoptu wyłożyć na blaszkę i posmarować
połową słoika dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z twarogu, wyrównać.
Przykryć drugim biszkoptem i posmarować go pozostałym dżemem. Na wierzch
wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w
lodówce przez 2-3h.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)!
Robiłyście już może to ciacho? Koniecznie dajcie znać na dole :). Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie, bo znika w mgnieniu oka i smakuje nawet wybrednym osobnikom :D.
Buziaki!
Smakowicie wygląda :) Ja akurat bardzo rzadko piekę ciasta :)
OdpowiedzUsuńmusi być rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńNie znam przepisu, ale wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTroszkę przypomina mi to ciasto 3Bita :) Z chęcią wypróbowałabym ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNo nie, przez ciebie naszła mnie ochota na ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci w takim razie i to strasznie :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńszkdoa że jest tak bardzo pracochłonne :) WYglada przecudownie !
OdpowiedzUsuńWydaję się, że jest pracochłonne, ale nawet szybko to idzie :). Najdłużej stygnie masa, potem już tylko z górki ;).
UsuńAle pysznie wygląda! Omom!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku :*
www.nataliamajmonroe.blogspot.com
ale pysznie wygląda :O jadłabym!!
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki wyglądają apetycznie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZapisze sobie przepis i za rok postaram się upiec, bo mam zawsze dużo porzeczek. c;
OdpowiedzUsuńMoże masz ochotę na wspólną obserwację? O ile mój blog przypadnie Ci do gustu. ;)
Pozdrawiam, Anu.
http://murasakiiroanu.blogspot.com/
Właśnie przepisałam sobie ten przepis :) Ciasto wyszło Ci świetnie :)
OdpowiedzUsuń