niedziela, 12 października 2014

Porzeczkowiec - niedietetycznie :P



Witajcie moi mili :),

dzisiaj mam dla was kolejny przepis na przepyszne ciasto. Pomyślicie sobie wariatka, odchudza się, a serwuje takie kaloryczne bomby :P. No cóż była impreza w rodzinie także trzeba było coś upiec, a że robię za cukiernika w domu oczywiście padło na mnie ;). Nie martwcie się, nie zaniechałam przez to ciacho diety, ba nawet nie zjadłam ani kawałeczka, nawet nie wylizałam miski ( jeśli używa się silikonowej szpatułki nie ma szans na to, że zostaną jakieś resztki :P ) także jakoś się trzymam. Przynajmniej przećwiczyłam swoją silną wolę :D. Przepis otrzymałam od przyjaciółki i robi furorę na imprezach. Przejdźmy więc do samego przepisu:






Składniki na biszkopt:
v      3/4 szklanki oleju rzepakowego
v      pół szklanki wody
v      1 szklanka cukru
      v      5 łyżek kakao (płaskich)

Wszystkie składniki umieścić w garnku następnie dobrze wymieszać, zagotować od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu mieszanki:
v      5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
v      pół szklanki cukru pudru
v      1,5 szklanki mąki pszennej
v      1 łyżeczka proszku do pieczenia
v      1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać żółtko po żółtku i ubić do otrzymania gładkiej masy. Wlać całą mieszankę z garnka i dokładnie wymieszać silikonową szpatułką do połączenia się wszystkich składników. 

Dodać przesiane suche składniki i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.

Krem z twarogu:
v      200 g masła
v      500 g twarogu ( może być gotowy twaróg z wiaderka )
v      5 łyżek cukru pudru – przy gotowym twarogu dodać mniej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do otrzymania gładkiego kremu. Dodawać ser ( jeśli mamy zwykły twaróg najlepiej go zmielić co najmniej dwukrotnie ) , porcjami, cały czas miksując.

Ponadto:
v      1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki 

Krem śmietankowy:
v      500 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
v      2 łyżki cukru pudru
v      4 czubate łyżki serka mascarpone
v      2 śmietan-fixy ( można pominąć, ale z nimi krem jest bardziej zwarty )

Śmietana kremówka  i serek mascarpone powinny być schłodzone. 
Śmietanę i mascarpone ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.

Dodatkowo:
v      50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej


Układanie ciasta:
Jedną część biszkoptu wyłożyć na blaszkę i posmarować połową słoika dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z twarogu, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować go pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce przez 2-3h.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)!



Robiłyście już może to ciacho? Koniecznie dajcie znać na dole :). Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie, bo znika w mgnieniu oka i smakuje nawet wybrednym osobnikom :D.

Buziaki!

16 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) Ja akurat bardzo rzadko piekę ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam przepisu, ale wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę przypomina mi to ciasto 3Bita :) Z chęcią wypróbowałabym ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie, przez ciebie naszła mnie ochota na ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkdoa że jest tak bardzo pracochłonne :) WYglada przecudownie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję się, że jest pracochłonne, ale nawet szybko to idzie :). Najdłużej stygnie masa, potem już tylko z górki ;).

      Usuń
  6. Ale pysznie wygląda! Omom!

    Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku :*
    www.nataliamajmonroe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie wygląda :O jadłabym!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje wypieki wyglądają apetycznie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisze sobie przepis i za rok postaram się upiec, bo mam zawsze dużo porzeczek. c;
    Może masz ochotę na wspólną obserwację? O ile mój blog przypadnie Ci do gustu. ;)

    Pozdrawiam, Anu.
    http://murasakiiroanu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie przepisałam sobie ten przepis :) Ciasto wyszło Ci świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz i obserwację odwdzięczę się tym samym <3 !!!